fbpx Skip to content

Blogginlägg

värdet av kvalitetsinnehåll på din hemsida

I dagens digitala värld så är det viktigt att ens företag eller verksamhet har en hemsida. Du kan läsa mer om det i 5 fördelar med att ha en hemsida. Men att ha en hemsida är dessvärre inte tillräckligt, utan innehållet på webbplatsen är minst lika betydelsefullt som utseende och dess funktion. I detta inlägg kan du läsa om varför det är av värde att ha bra innehåll på din hemsida och hur det kan påverka den digitala närvaron.

Kvalitetsinnehållets betydelse

Innehåll av god kvalité på din hemsida är nödvändigt idag. Det innebär bland annat strategiskt genomarbetad text och rätt val av bilder. Bra innehåll är något som genererar och engagerar besökare på din hemsida. Det uppmuntrar dem att interagera med din hemsida utifrån ditt avsiktliga syfte. (Ett syfte som är ett strategiskt val av hur du vill att webbplatsen ska jobba för dig.) Det hjälper till att bygga förtroende och förstärka ditt varumärke inom din bransch.

Olika typer av innehåll

Som snabbt nämnt ovan så är text och bild viktigt på din hemsida. Men för att specificera det ytterligare så kan det handla om blogginlägg, infografik, produkter, osv. Det är viktigt att du väljer rätt innehåll utifrån din målgrupp. Om du exempelvis driver en yogastudio så kan det vara bra att ha en mjuk tonalitet i ditt skrivspråk. Om du istället har en webbshop så är det bra om produktbeskrivningarna är så detaljerade och informativa som möjligt.

Tänk på SEO

SEO ( = sökmotoroptimering) är en annan avgörande faktor i din hemsidas framgång. Innehåll med bra kvalité har en betydande roll för hur hög rankning din hemsida får på sökmotorernas resultatsidor (SERP), exempelvis på Google. När din hemsida är väl genomarbetad så ökar sannolikheten att den delas i sociala medier, länkas från andra webbplatser och nämns i andra sammanhang. Alla de faktorerna bidrar till att öka förtroende för din hemsida, likväl ditt varumärke, och således högre sökmotorrankning samt ökad synlighet.

kvalitetsinnehåll för bättre seo

Nu kanske du undrar; vad kan jag göra rent konkret?

Att skapa kvalitetsinnehåll kan vara en svår uppgift men det är enormt värdefullt. Så här nedan följer fem tips om hur du kan göra och tänka för att öka kvalitén på ditt innehåll på hemsidan.

1. Förstå din drömkund

Innan du börjar skapa innehållet till din hemsida så är det viktigt att du först förstår din målgrupp, eller som jag gillar att kalla det – drömkund. Vem är det? Vad är hens intresse? Vilka utmaningar står hen inför? Använd den typ av information för att skapa strategiskt innehåll som talar till din drömkunds behov och intressen. Detta är något du får vägledning i om du väljer att jobba tillsammans med mig.

2. Välj rätt nyckelord

Nyckelord är väsentligt för SEOn, dessa ord är de du försöker ranka på i sökmotorer (ex. Google). Därför är det viktigt att använda dem smart och tänka utifrån vad din drömkund kanske söker på. Du vill ju att hen ska hitta till din hemsida. Välj därför nyckelord som är relevanta för ditt innehåll, likaså din bransch, och använd dem på ett naturligt sätt genom hela din text.

3. Använd ett enhetligt språk

När du skapar textinnehåll till din hemsida så tänka på att använda ett tydligt och enhetligt sätt att skriva på. Undvik att använda slang och tekniska termer som din drömkund kanske inte förstår. Som en av mina lärare i högstadiet sa en gång, ”Skriv som om att jag inte kan någonting alls om ämnet”. Det vill säga, försök besvara läsarens frågor i förväg när du skriver textinnehållet. Kanske är det första gången besökaren kommer i kontakt med din bransch. Tänk även på att skriv korta meningar (10–15 ord) med väl uppdelade stycken så texten är lätt att läsa.

4. Använd proffsiga bilder

Bilder är ett fantastiskt sätt att bryta upp text på och göra ditt innehåll mer engagerande. Använd bilder, videor och/eller infografik för att framhäva din poäng och göra innehållet mer visuellt tilltalande. OBS! Glöm dock inte att se till att filstorleken inte är för stor då det påverkar din hemsidas laddningstid. Ett annat tips är att se till att alla bilder, osv. har samma storlek på höjd/bredd för en mer enhetlig presentation.

5. Redigera och korrekturläs

Innan du publicerar dina texter (eller skickar dem till mig), se till att redigera och korrekturläsa. Detta är ju även något som jag hjälper till med och alltid gör när jag designar en hemsida. Det är viktigt att kontrollera stavning och grammatiska fel. Textinnehållet behöver vara välstrukturerat och lättläsligt. Därför är det väldigt viktigt att tänka på att texten ska vara vänsterjusterad, i alla fall när det handlar om mer än tre textrader.

Pinterest kvalitetsinnehåll

Sammanfattningsvis så är det väsentligt för din hemsida, och hur väl den presterar, att du skapar och skriver riktigt bra genomtänkt innehåll. Det gäller att du förstår din drömkund, väljer rätt nyckelord, har ett konsekvent skrivspråk, använder bilder och kontrollerar texterna. Då har du skapat innehåll av hög kvalité som tilltalar din drömkund och förbättrar din närvaro online. Kom ihåg, denna typ av innehåll tar tid och kräver en del jobb. Ibland sitter det inte på första försöket utan det växer fram ju bättre du blir på att skriva och förstå din drömkund. Men, det är värt det och du kommer förstå fördelarna i det långa loppet.

Ta en digital kaffe med mig

Vill du bolla tankar om webb & varumärke?

Ta del av mer tips & inspiration