fbpx Skip to content

Blogginlägg

5 enkla tips för bättre SEO på din hemsida

…utan tekniska kunskaper

Att optimera din hemsida för sökmotorer (SEO), likt Google, kan verka vara en enorm teknisk utmaning. Men det behöver det inte vara. Du kan faktiskt göra en hel del själv. Genom att följa några grundläggande principer kan du börja påverka hur din hemsida rankas på nätet.

Vad är SEO?

SEO står för Search Engine Optimization, eller på svenska, sökmotoroptimering. Det är en samling av tekniker, metoder och strategier som görs för att förbättra din hemsidas synlighet i sökresultaten. När din webbplats är optimerad så har den större chans att rankas högre i sökresultaten, vilket kan öka din webbtrafik och ditt besökarantal.

1. Använd rätt ord

När människor söker efter något på nätet, då använder de specifika ord och fraser. Ditt mål är att använda de orden i texten på din hemsida. Försök använda de mest relevanta sökorden, de som du tror att din målgrupp söker på, inom din bransch eller ämne. Tänk på vad en person skulle skriva i en sökruta om de söker efter något som ditt företag erbjuder. Inkludera de sedan naturligt i din text.

2. Skapa kvalitetsinnehåll

Ditt innehåll på hemsidan bör vara informativt, användbart och engagerande för de som läser. Det ska besvara olika eventuella frågor. Att ha en hemsida med kvalitetsinnehåll kommer öka chansen för fler besökare på den och att de stannar längre. Sökmotorerna gillar när besökare interagerar med hemsidan och kommer därav ranka den högre.

Du kan läsa mer om kvalitetsinnehåll på din hemsida i mitt andra blogginlägg — Värdet av kvalitetsinnehåll på din hemsida

3. Användarvänlig design och struktur

Att ha en enkel och användarvänlig hemsida är viktigt för både besökare och sökmotorer. Därför är det bra att se till att hemsidan fungerar smidigt på mer än bara datorn, utan även mobiler och surfplattor. Använd en tydlig och logisk sidstruktur där menyn är enkel att navigera. Om det är så att besökaren har svårt att hitta det som hen söker efter, kommer det att göra att de lämnar din hemsida ganska snabbt. Vilket kan påverka din SEO-nivå negativt.

5 tips för SEO på din hemsida

4. Länka på och till din webbplats

För att hjälpa sökmotorn att förstå vad din hemsida innehåller, samt vad som är relevant, så är det bra att använda länkning. När du skapar nytt innehåll, försök att inkludera länkar till befintliga sidor som är relevanta på din webbplats. Det hjälper till att öka hemsidans övergripande SEO-vänlighet. Detsamma gäller för att sprida ditt innehåll på sociala medier, för att öka synligheten. Länkarna från sociala medier kan öka trafiken på din hemsida, vilket kan leda till bättre SEO.

5. Regelbunden uppdatering

Att uppdatera hemsidan regelbundet med nytt innehåll är bra. Men det handlar om mer än att byta bilder eller att ändra någon mening. Fördelen har du främst genom att skriva blogginlägg eller artiklar som funkar för din målgrupp. Som visar din expertis. Det indikerar för sökmotorerna att din hemsida är aktiv, vilket också kan öka din synlighet.

Summering

Dessa fem grundläggande principer kan göra en stor skillnad för din hemsidas SEO. Även om du inte har så stor teknisk kunskap. Genom att använda rätt branschrelaterade ord, skapa bra kvalitetsinnehåll, ha en lättnavigerad struktur, använda länkar och uppdatera med nytt innehåll regelbundet. Då kommer du öka chanserna för din hemsida att rankas högre i sökmotorerna. Vilket kommer locka fler besökare till din webbplats.

Om du vill ha ytterligare hjälp med din SEO på hemsidan, så kan jag eventuellt hjälpa. Annars har jag en grym samarbetspartner! Kontakta mig i sådana fall, så kollar vi läget.

Ta en digital kaffe med mig

Vill du bolla tankar om webb & varumärke?

Ta del av mer tips & inspiration