fbpx Skip to content

Blogginlägg

Vad betyder alla olika färger?

Det finns studier på hur olika färgers betydelse och hur de påverkar oss. Därför är det sällan en slump hur stora företag väljer att använda en specifik färg i sin kommunikation – där vissa sedan blivit ikoniska, som exempelvis Coca Cola.

Med hjälp av rätt färgval kan du skapa något som känns genomtänkt och enhetligt. Du kan välja att utgå från din favoritfärg, se vad den symboliserar och känns det rätt så speglar den dig som person och företagare. Allt beror på vad för produkter/tjänster du ska erbjuda.

Röd

En kraftfull färg som associeras med starka känslor, så som kärlek, passion och viljestyrka som kan ge oss en boost av självförtroende. Det är en färg som fångar vår uppmärksamhet, ex. varningssignaler.

Blå

En fridfull färg som symboliserar frihet, intuition, inspiration, trovärdighet och stabilitet. Det är en vanlig företagsfärg på grund av att den upplevs lugn och pålitlig.

Gul

En glad och social färg som associeras med lycka, positivitet, energi, värme och lojalitet. I kombination med svart är klargul färg en av de enklaste färgerna att uppfatta på längre avstånd.

Grön

En harmonisk färg som anses vara den lugnaste färgen för det mänskliga ögat. Färgen symboliserar naturen, förnyelse, hälsa, tillväxt och miljön. Kan också associeras med pengar, ambition och avundsjuka.

Varumärkesfärger Färgpsykologi

Lila

En färg som kombinerar den lugna blå med den kraftfulla röda och symboliserar lyx, ädelt, ambition och gåtfullhet. Det är även en färg som associeras med det spirituella, fantasi och visdom.

Turkos

En kreativ färg som kombinerar symboliken i både det blåa och det gröna. Den associeras med stillhet, känslomässig balans, tålamod, lyckosamhet och glädje.

Orange

En färg som är glädjefull och energisk med sin kombination av gult och rött. Den symboliserar kommunikation, entusiasm, förändring, lekfullhet, frihet och fascination.

Rosa

En mjuk färg som associeras med ömhet, tjusning, tillgivenhet, harmoni och mildhet. Det är en universell färg för kärlek och romantik, en mer mild sådan än den passionerade röd.

Brun

En varm färg som symboliserar stabiliteten från jorden, men som även associeras med trygghet, ärlighet, naturligt, stadigt, pålitlighet och avslappning.

Beige

En neutral, lugn och avslappnande färg som är flexibel då dess symbolik kan förändras beroende på vilken annan färg den ackompanjerar.

Svart

En färg som likväl symboliserar elegans, prestige och formalitet men även det okända, mystiska och rebelliska. Den är nödvändig för att tillföra djup och variation till andra färger.

Grå

En neutral och balanserad färg som kan upplevas något tråkig men som är tidlös. Dess symbolik förändras beroende på om den kombineras mer med vitt eller svart.

Vit

En ren och positiv färg som associeras med minimalism, stabilitet, tro, möjligheter, perfektion och uppriktighet. Likt den svarta är den nödvändig för att tillföra ljus och variation till andra färger.

OBS! Vill uppmärksamma dig på vikten av läsbarhet, där texten ska ha bra kontrast. Därför är vissa kombinationer av färger ett ”big no-no”.

Ta en digital kaffe med mig

Vill du bolla tankar om webb & varumärke?

Ta del av mer tips & inspiration